Meesterlasser / International Welding Practitioner (IWP)

Meesterlasser worden? Voor lassers met die willen doorgroeien naar een leidinggevende functie is er de opleiding Meesterlasser / IWP.

Doel van de opleiding tot Meesterlasser

Opleiden van lastechnisch kader dat in een bedrijf belast is met leidinggeven aan en toezicht houden op de praktische werkzaamheden bij het lassen van verschillende materiaalsoorten en verschillende lasprocessen zoals:

  • Voorbereiding
  • Lasproces keuze
  • Uitvoering
  • Kwaliteitsbewaking

meer informatie

Cursusomschrijving

De opleiding Meesterlasser / International Welding Practitioner (IWP) wordt gegeven als avondcursus, 1 tot 2 avonden per week en omvat de volgende onderdelen:

  • Lasprocessen en apparatuur
  • Materialen en materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructie en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen
  • Praktijk

De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF).

Vooropleiding

Men moet minimaal twee jaar ervaring hebben als lasser én: In het bezit zijn van een EWF-diploma Pijplasser, volgens de betreffende EWF-richtlijn,
of: (tot het eind van de overgangsregeling) in het bezit zijn van een geldig lasserskwalificatiecertificaat EEN 9606 1/2, H-L045 ss nb, in tenminste één lasproces en uitgegeven onder EN 45013 én aantoonbare theoretische kennis bezitten op het niveau van tenminste het EWF-diploma Pijplasser of een NIL-diploma niveau 3 of 4.
De minimum leeftijd voor deze opleiding is 20 jaar.

Cursusduur

De opleiding duurt één jaar, 146 lesuren.
In de cursus wordt aan de onderdelen ‘Lasprocessen en apparatuur’ en ‘Materialen en materiaalgedrag bij het lassen’ elk 22 uren besteed, 8 lesuren worden ingevuld met het onderdeel ‘Constructie en ontwerp’, 32 uren aan het onderdeel ‘Fabricage en toepassingen’ en 60 uren aan het praktijkgedeelte.
Tijdens de twee overige uren zullen de examens plaatsvinden.
Wanneer men in het bezit is van de kwalificatie NEN-EN 9606 krijgt men vrijstelling voor het praktijkgedeelte.

Cursuskosten

Voor meer informatie over de kosten, kunt u contact opnemen met TSH Vakopleidingen.

Afsluiting

De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
De opleiding wordt voor het theoriedeel per blok afgesloten met een examen en voor de praktijk met twee proefstukken in twee verschillende lasprocessen volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). Bij gunstige uitslag van het examen ontvangt de kandidaat het NIL-diploma Meesterlasser en het diploma International Welding Practitioner

Aanvullende informatie

Indien u meer informatie wenst, kunt u altijd bij TSH Vakopleidingen langskomen om de lesboeken in te kijken en aanvullende vragen te stellen.

Startdatum

De eerstvolgende cursus staat gepland voor september 2019.

 

Meer informatie over Meesterlasser / International Welding Practitioner (IWP)

Wij verwerken uw gegevens volgens onze privacyverklaring.

Nieuws

28 november 2019

Las Kwalificatie. Hoe gaat dit in zijn werk?

Ben jij benieuwd hoe EEN LAS KWALIFICATIE in zijn werk gaat? In de onderstaande video leggen we je het haarfijn uit. Moet...

Lees meer

Nieuws

11 november 2019

Hoe goed is jouw elektrotechniek kennis? Doe de Elektro Quiz

Hoe goed is jouw elektrotechniek kennis? ⚡ Doe de elektrotechniek quiz en kom er achter!💪 Doe de test hier! Elektro Quiz...

Lees meer

Nieuws

1 mei 2017

Welke opleiding past het beste bij mij?

Bij TSH Vakopleidingen zijn veel opleidingen mogelijk in de Elektrotechniek en Lastechniek.

Lees meer

Onze referenties