Tekort aan ervaren, goed opgeleide fitters? Welnee!

Werving van jongeren; Tips om aan enthousiaste fitters te komen en deze vast te houden!

Ik hoor u denken: ‘Wat is dit nou?’ Want er is natuurlijk wel degelijk een schrijnend tekort aan goede, ervaren vakmensen en fitters vormen daarop geen uitzondering. Maar u zult zien, er is hoop en daarom is de kop boven deze column zo gek nog niet. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de markt voor technisch personeel compleet overspannen is. De ramingen verschillen, maar dat er vele tienduizenden moeilijk invulbare technische vacatures zijn, staat als een paal boven water. Iedereen zit aan goede techneuten en vaklieden te trekken.

Ga techniek studeren en je bent verzekerd van een baan. Prachtig vooruitzicht voor jonge, ambitieuze mensen, maar personeelschefs en HRM-managers hebben er slapeloze nachten van. Want heb je door intensief werven, lobbyen en ‘praten als Brugman’ eenmaal een ambitieuze lasser of fitter in huis, dan moet je nog maar zien dat je die voor een aantal jaren vasthoudt. Velen denken dat beloning daarvoor de belangrijkste drijfveer is. Maar dit blijkt een misverstand. Onderzoekers hebben namelijk aan scholieren gevraagd wat zij later van hun werkgever/baan verwachten. In hun antwoorden kwam ‘veel geld verdienen’ zelden op de eerste plaats. De scholieren hadden het vooral over uitdagingen, carrièremogelijkheden, autonomie en het moest natuurlijk een leuk bedrijf zijn met interessant werk.

Wat kunt u doen om nieuw personeel te vinden en te behouden.

TIP 1: Zorg ervoor dat u een leuk, interessant bedrijf bent, waarover uw medewerkers op verjaardagen en tegenover vrienden enthousiast vertellen. Timmer aan de weg, zet je bedrijf in de etalage. Vertel de wereld wat u doet. Nodig basis- en middelbare scholieren uit om een kijkje te komen nemen. Bied stageplaatsen en afstudeerplekken aan. Dan is de kans ook groot dat u open sollicitaties krijgt en in contact komt met talenten. En heeft u een jonge enthousiasteling eenmaal ‘aan de haak’ dan kunt u deze met goede vooruitzichten voor u winnen. Bijvoorbeeld door hem een baan inclusief mbo opleiding aan te bieden. In dat kader zou u ook aan werken-en-leren (BBL) kunnen denken. Voor zowel werknemer als werkgever is dat een zeer aantrekkelijke manier van opleiden. Nieuw aangeleerde kennis en vaardigheden kunnen immers direct in de praktijk worden gebracht en dat werkt ontzettend motiverend!

TIP 2: Zorg ervoor dat uw medewerkers zich kunnen ontwikkelen en binnen uw bedrijf een goed carrièreperspectief wordt geboden. Als u daar serieus werk van maakt zullen uw medewerkers daar vanzelf gebruik van gaan maken. Zorg daarom dat u de ambities van uw medewerkers kent. Praat met ze en biedt vervolgens ook concrete invullingsmogelijkheden voor die ambities! Dat is goed voor hen, maar ook goed voor de toekomst en continuïteit van uw bedrijf. Bedenk dat medewerkers met ambities hier op een gegeven moment sowieso zelf wel invulling aan gaan geven. Met of zonder u.

TIP 3: Praat zo snel mogelijk met de opleidingsadviseurs van TSH Vakopleidingen. Zij kunnen u ondersteunen bij het opzetten van een wervings- en doorgroeimodel, dat dermate aantrekkelijk is dat er (weer) ‘rust in de tent’ komt. Ook kunnen de mensen van TSH Vakopleidingen u alles vertellen over BBL opleiding gericht op pijpfitten. Dat kan tot op mbo-3 niveau.

TIP 4: Maak uw medewerkers zelfstandig inzetbaar! Bij pijpfitwerkzaamheden heeft men veelal te maken met kwaliteitseisen die ‘via lokale of Europese wetgeving/normering worden opgelegd. Door deze normen te kennen en te weten hoe je daaraan kunt voldoen, zijn werknemers zelfstandig inzetbaar en daardoor veel waardevoller voor de onderneming. Wat een werkgever graag ziet en een ambitieuze werknemer graag doet, is autonoom kunnen handelen. Daarvoor leren wij een pijpfitter bijvoorbeeld te werken aan de hand van een lasmethode beschrijving, waarbij hij mede zijn eigen werk beoordeelt. Een BBL opleiding pijpfitten biedt enerzijds natuurlijke groei en handhaving van het personeelsbestand en anderzijds een forse kwaliteitsontwikkeling bij de praktische uitvoering van de pijpfitwerkzaamheden. Win-win dus!

TIP 5: Als u nieuw en jong personeel zoekt, kijk dan niet alleen naar kandidaten met een technische achtergrond, dan is de vijver namelijk erg klein. Vergroot de vijver door breder te kijken. Zo zijn er voorbeelden waarbij kandidaten uit de horeca met veel zorg en met succes als pijpfitter aan de slag zijn. U moet ze natuurlijk wel goed screenen of ze technisch zijn. TSH Vakopleidingen kan u daarbij ondersteunen door bijvoorbeeld een test af te nemen om te kijken of ze talent voor het vak hebben!

TIP 6: Wijs iemand in het bedrijf aan die het leuk vindt om met jongeren te werken. Gun die medewerker de tijd om contacten met scholen of andere clubs te onderhouden. Dat betaalt zich terug.

Door een of meerdere tips te gebruiken en jongeren door opleiding en ondersteuning te ontwikkelen, zullen ze zich gewaardeerd voelen en plezier in hun werk hebben. Enthousiaste mensen trekken enthousiaste mensen aan en als u dat dus voor elkaar krijgt, heeft u straks in ieder geval geen tekort meer aan goed opgeleide, ervaren en tevreden fitters. En ja, dan klopt mijn kop boven deze column uiteindelijk dus toch! En deze werkwijze geldt natuurlijk ook voor lassers.

Norbert de Groot; docent en vestigingsleider TSH Vakopleidingen Rotterdam

Nieuws

5 juni 2024

Verdwijnt de MBO-opleiding pijpfitten? TSH Pijpfitschool biedt een oplossing!

TSH heeft, in samenwerking met verschillende leidingbouwers, de TSH Pijpfitschool opgericht om te waarborgen dat er ook in de toekomst genoeg...

Lees meer

Nieuws

10 november 2023

Persoonscertificatie op basis van de NEN-EN ISO-IEC 17024

Certificeren van personen houdt in dat de vakbekwaamheid van de beroepsoefenaar (het kennis- en vaardigheidsniveau en de beroepshouding) inzichtelijk wordt gemaakt....

Lees meer

Nieuws

10 april 2021

Welke opleiding past het beste bij mij?

Bij TSH Vakopleidingen zijn veel opleidingen mogelijk in de Elektro en Installatietechniek , Lastechniek en Pijpfitten.

Lees meer

Onze referenties