20 april 2021

(Oud)Leerling aan het woord:

Voor lassers die zich willen door ontwikkelen in de lastechniek verzorgd TSH Vakopleidingen diverse kaderopleidingen. Tijdens een kaderopleiding krijgt de cursist veel theoretische kennis over de verschillende lasprocessen, de soorten lasapparatuur, lasnormen, etc. De lasser krijgt meer kennis van zaken en kan een schakel worden tussen werkplaats en engineering.

De kaderopleidingen worden verzorgd door enthousiaste instructeurs die veel werkervaring hebben in hun vakgebied. TSH verzorgd de volgende kaderopleidingen: IWP Meesterlasser, IWS Meesterlasser, Lascoördinator EWCP- b, Schakel IWT en IWT.

Doordat de opleiding in de avonduren worden verzorg, is het een pittig traject naast het werk. Hoe ervaart een cursist dit? Harold Scholing ging met oud TSH-cursist en TSH-lasinstructeur Thomas in gesprek. Je lees het interview hieronder .

Speciaal voor lassers (met minimaal niveau 3) die zich willen doorontwikkelen, organiseren wij op 10 juni een GRATIS workshop lasfoutherkkening. Tijdens de workshop leer je lasonvolkomenheden te herkennen. Onze instructeurs vertellen hun eigen praktijkverhaal en vertellen over de toegevoegde waarde van een meesterlasser. We leggen je kort onze opleiding IWP uit en natuurlijk ga je ook zelf aan de slag! Als afsluiting doen we een leuke Pubquiz via Kahoot om te zien wat je van de workshop geleerd hebt. Wil jij hier aan meedoen? Klik op de button en meld je aan.

Aanmelden workshop

© Foto www.fotograaf.org Roderik van Naspen

Naam: Thomas
Opleiding: Diploma MBO Werktuigbouw niveau 3, diverse MIG/MAG, TIG en MBE NIL diploma’s tot en met niveau 4, Meesterlasser IWP, Lasspecialist IWS, diverse lascertificaten.

Thomas werkt met veel enthousiasme bij TSH Vakopleidingen als lasinstructeur. Hij verzorgt de praktijk en de theorie lessen voor diverse NIL-praktijkopleidingen, geeft diverse trainingen en beheert de las werkplaats van TSH aan de Nijbracht in Emmen. Dit doet hij in team verband en dit bevalt hem erg goed.

Thomas wilde eerst timmerman worden, maar is door zijn metaaldocent enthousiast gemaakt voor de metaal-, en in het bijzonder, de lastechniek. Na het VMBO heeft hij gekozen voor een mbo-niveau 4 opleiding werktuigbouwkunde, maar hij realiseerde zich al snel: dit is niets voor mij, ik wil lasser worden. Hij stopte met de opleiding en heeft bij het NIL verschillende lasopleidingen gevolgd. Met zijn lasdiploma’s op zak, is hij gaan werken bij zijn eerdere stageadres Metaalplus in Oosterzee. Tot op de dag van vandaag vindt hij de lastechniek nog steeds het mooiste wat er is. Toen Thomas eenmaal aan het werk was als lasser, heeft hij elk jaar tenminste één lasdiploma behaald in de avonduren. Zo kwam hij steeds een stapje verder.

Door verhuizing kwam Thomas in Brabant terecht en heeft daar via Stork de kans gekregen om een TIG 4, mbo-niveau 3 en IWP-opleiding te gaan volgen.

“Toen werd mijn interesse in de theorie van het lasvak gewekt, ik ging begrijpen wat er met het materiaal gebeurde tijdens het lassen . Maar ik kwam er ook achter dat er nog veel was wat ik niet wist! Ik wilde meer kennis vergaren!” Aldus Thomas.

Bij Lasinstituut De Groot in Breda heeft Thomas toen de cursus IWP-meesterlasser gedaan. Hij werd bewuster van zaken die speelde bij het lassen. In deze tijd heeft Thomas alsnog zijn MBO 3 diploma gehaald.

Voor de liefde verhuisde Thomas naar Drenthe en ging aan de slag als gecertificeerd lasser. Maar de honger naar kennis bleef. Hij besloot om toen via TSH Vakopleidingen de opleiding IWS Lasspecialist te gaan volgen. Tijdens deze opleiding heeft Thomas nog meer kennis opgedaan. “Natuurlijk is het pittig om zo’n opleiding te volgen naast je werk, maar door de sfeer tijdens de lessen ga je er met plezier heen. Ook was er veel ruimte voor discussie over lastechnische zaken tussen de instructeurs en de cursisten. Dit gebeurde tijdens de lessen maar vaak ook in de speciale WhatsApp groepen van de opleiding. Als iemand een lastechnische uitdaging had op het werk dan werd dat besproken. Hier heb ik veel van geleerd”, meldt Thomas enthousiast.

Thomas kan zich voorstellen dat veel lassers twijfelen over de toegevoegde waarde van een kaderopleiding. Wat levert het nu voor hem/haar op in de praktijk? “Door de theoretische kennis toe te passen in de praktijk en jouw handelen goed te kunnen beredeneren en onderbouwen, word je een volwaardige gesprekspartner. Jij bent de specialist op lasgebied. Dit heeft voor mij al vele deuren geopend.”

Thomas werkt nu bij TSH als instructeur en is nog lang niet uit geleerd! Hij wil in ieder geval de opleiding VTW2 nog doen en wie weet in de toekomst de opleiding IWT volgen.

Thomas wil graag alle lassers die nadenken over hun toekomst in de branche nog een advies meegeven; “ik ben ook een man uit de praktijk, maar door allerlei opleidingen te volgen kan ik alle kanten op in de lastechniek. Dat geldt voor iedereen! Als je wat wilt bereiken, moet je aan de studie, maar je kunt alles bereiken als je er zelf voor gaat!”

Terug naar nieuws
Uitnodiging TSH Weldingdays opendag lasopleidingen 18&19 september.

Nieuws

1 augustus 2024

TSH Welding Days

Lassen is het mooiste vak ter wereld! Om te laten zien en te ervaren hoe mooi ons beroep is, organiseren wij...

Lees meer

Nieuws

5 juni 2024

Verdwijnt de MBO-opleiding pijpfitten? TSH Pijpfitschool biedt een oplossing!

TSH heeft, in samenwerking met verschillende leidingbouwers, de TSH Pijpfitschool opgericht om te waarborgen dat er ook in de toekomst genoeg...

Lees meer

Nieuws

10 april 2021

Welke opleiding past het beste bij mij?

Bij TSH Vakopleidingen zijn veel opleidingen mogelijk in de Elektro en Installatietechniek , Lastechniek en Pijpfitten.

Lees meer

Onze referenties