21 maart 2022

TEKORT AAN GOEDE FITTERS EN LASSERS?

Regelmatig krijgen wij bij TSH Vakopleidingen te horen dat het voor werkgevers lastig is om aan goed personeel te komen. Fitters en lassers zijn helemaal schaars! Via TSH vakopleidingen is het mogelijk om fitters en lassers op te leiden en aan uw organisatie te binden.

Onlangs hebben wij de aanmeldingen en uitstroomcijfers van onze omscholingsklassen eens nader geanalyseerd, dit gaf verrassende inzichten:

Kruiwagen

Het meest opvallende was dat de kandidaten van omscholingstrajecten vaak gestart zijn bij een bedrijf waar al een oom, neef, buurman, vriend of andere bekende werkt. Men heeft gebruik gemaakt van een kruiwagen. Waar het in het verleden vaak de werkzoekende was die aan een baan probeerde te komen via een kruiwagen is het nu de werkgever die op deze manier aan nieuwe werknemers komt. Door dat de nieuwe werknemer via een bekende is binnengekomen , heeft de werkgever een goede referentie van  de kandidaat en heeft hij een aanwijzing dat het met de werkhouding van de kandidaat wel goed zit!

TSH vakopleidingen heeft voor de start van het omscholingstraject getest of de kandidaat talent heeft voor het vak. Hierdoor durft de werkgever te investeren in de kandidaat en koopt hij een omscholingstraject bij TSH. Kandidaten die op een dergelijke manier instromen doorlopen over het algemeen zonder problemen de omscholing.

Leeftijd

In het verleden was de gemiddelde leeftijd van een kandidaat in een omscholingstraject rond de 25 jaar tegenwoordig zien wij dat kandidaten veel ouder zijn. Werkgevers lijken meer te kijken naar motivatie, arbeidsritme en houding dan naar leeftijd.

Branche vreemd

Kandidaten hebben niet altijd meer een technische  opleiding of werk achtergrond. Goede kandidaten komen o.a. uit de Horeca, Detailhandel en beveiligingsbranche. Men was uitgekeken op het werk wat ze daar deden, of op de arbeidsomstandigheden zoals werktijden.

Dat de salarissen in de genoemde branches behoorlijk lager zijn dan in de techniek zal er ook mee te maken hebben.

Wat betekend dit voor het vinden voor nieuwe  medewerkers uw bedrijf?

U kent uw nieuwe medewerker misschien nog niet, maar uw collega’s kennen hem of haar misschien wel. Ga in gesprek met uw werknemers of ze iemand weten en informeer bij TSH naar de omscholingsmogelijkheden! Vaak wordt een dergelijk traject vergoedt door een sectorfonds als Wij-Techniek, OOM of A +O.

Wilt u meer weten? Bel met Harold Scholing van TSH Vakopleidingen via 0591-66939

Terug naar nieuws

Nieuws

5 juni 2023

Ophef ISO 17024

Er is veel ophef ontstaan over de eisen vanuit de European Corporation for Accreditation via document EA-2/17-M, waarin vermeld staat, dat...

Lees meer

Nieuws

10 mei 2023

Vacature instructeur Pijpfitten & Druktesten

Ter uitbreiding van de TSH Pijpfitschool in Emmen zijn wij op zoek naar een instructeur Pijpfitten & Druktesten. Wij zoeken iemand...

Lees meer

Nieuws

10 april 2021

Welke opleiding past het beste bij mij?

Bij TSH Vakopleidingen zijn veel opleidingen mogelijk in de Elektro en Installatietechniek , Lastechniek en Pijpfitten.

Lees meer

Onze referenties